Revalidatie na een beroerte (CVA)
Van het ene op het andere moment niet meer kunnen praten of lopen. Het is bijna niet voor te stellen. Bij een beroerte kan je dit overkomen. Hierdoor kunnen verschillende hersenfuncties uitvallen.
Een beroerte (cerebrovasculair accident) is letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Een beroerte is een hersenaandoening die enorme gevolgen kan hebben, zowel voor de patiënt als voor de omgeving. Vaak is er blijvende schade en is er hulp nodig van anderen. Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een herseninfarct komt vier keer vaker voor dan een hersenbloeding.
Kenmerken van een beroerte ontstaan bijna altijd plotseling. De meest voorkomende kenmerken zijn:
- een scheve mond
- warrig spreken en denken
- plotselinge zwakte of verlamming in een arm of been
De oorzaak van een beroerte is meestal een slechte kwaliteit van de bloedvaten. In de loop van de jaren raakt de binnenwand van de bloedvaten langzaam beschadigd. Hierdoor wordt de wand dikker en kan er op die plek minder bloed doorheen. Dit proces van slijtage heet slagaderverkalking (‘atherosclerose’). Door ouderdom kunnen bloedvaten verkalken. Het proces wordt versterkt door een ongezonde leefstijl. Vooral roken heeft een desastreuze invloed op de bloedvaten. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen.
De klachten na een beroerte kunnen in veel gevallen wel weer (gedeeltelijk) herstellen. Het is belangrijk snel weer beter te worden door te gaan revalideren. Belinda en Paul kunnen je helpen om beter te bewegen. Zij werken daarbij zo nodig samen met de ergotherapeut om dagelijkse dingen langer zelf te kunnen doen, en de logopedist bij problemen met praten en slikken. Revalidatie is maatwerk. Daarom ligt de focus op persoonsgerichte zorg: we betrekken de patiënt actief bij de besluitvorming rond behandeling, begeleiding en nazorg om samen de best passende behandeling te kiezen.
Onze praktijk is aangesloten bij de Stroke Service Eemland SSE. Binnen de SSE bestaan samenwerkingsafspraken tussen Meander MC en gespecialiseerde fysiotherapeuten. De SSE heeft tot doel heeft om de kwaliteit van zorg na een CVA te bevorderen, onder andere door te zorgen dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt.